Reklama
 
Blog | Jiří Novotný

Mohlo to být mnohem horší?

Dějiny Evropy, které Nietzsche svého času definoval jako "ostuda na ostudu", určitě nenaplňují nikoho soudného pýchou, ba ani optimismem. Jenže jsem zjistil, že věc má i druhou stránku: možná to mohlo být horší! Modelování ještě mizernější minulosti, založené na sporném "kdyby", vyvolává v člověku cosi jako pocit štěstí. Posuďte sami...

Co by se dělo, kdyby Hitler a Stalin dodrželi vzájemné smlouvy? Měli toho spolu spoustu, nejen onen notoricky známý pakt Ribbentrop – Molotov… Nedejte se mýlit, že by to nešlo, takové soužití dvou "milovaných vůdců". Až do června 1941 tvrdil Stalin, že německý lid vede spravedlivou válku proti britskému imperialismu, ba že Britové jsou narušitelé míru v Evropě. Četl jsem dokonce dobový článek z německého tisku, kde je dojemně popisováno, jak britští bandité nedopřávají německým dělníkům klid k poctivé práci… Dále, mimochodem, se u nás tehdy psalo (a nepochybně i uvažovalo) v tom smyslu, že daný stav je konečný, a že kdo tvrdí něco jiného je nezodpovědný hlupák a darebák a tak dále. Šlo by to, a ne že ne – a bylo by to příšerné.

Jenže mohlo to být ještě horší. Stalin se chystal "osvobodit" západní Evropu tak jako tak. Byl by blázen, kdyby nevyužil situace: Německo okupovalo a ovládalo všechny kromě Švýcarska UK a Irska – a všude navíc "vládnul kapitalismus" – lidé by vítali Rudou armádu s jásotem. A nadšení by je přešlo, až když by bylo pozdě. Byli by osvobozeni od nacismu,  od kapiltalismu, i od svobody samé. Jako my.

Bylo by ale reálně možné, aby tehdy Rudá armáda uhodila dříve, než Němci, a zabrala Evropu až po Portugalsko? Z knih ruského emigranta píšícího pod přezdívkou Suvorov plyne, že Stalin se na to pilně a ve (skutečnosti dobře) chystal. Také píše, že v Polsku i jinde sledovali tajní ruští agenti Wehrmacht a spol., zdali nedochází k vybavování jednotek pro extrémní mrazy. To jest zdali mužstvo nefasuje kožichy, zdali se nepřechází na memrznoucí palivo a olej na zbraně atd. Hitlerova podivná věta: "Vy bojujte a já se postarám o počasí!" nemusela být nakonec až takovým symptomem pomatenosti, jak by se zdálo: moment překvapení byl tak veliký, že agresoři zpočátku postupovali dovnitř Ruska svižným turistickým tempem. A co obráceně? Kdyby Stalin uhodil první? Řekněme na jaře 1941? Uvažme, že Němci podcenili početní stavy RA o 50%, jinými slovy: Stalin měl "zašitou" celou jednu další Rudou armádu, o které nikdo nevěděl. Část jejích velitelských kádrů tvořili důstojníci, o kterých se předpokládalo, že je dal povraždit i s rodinami v době armádních čistek – nedal. Povraždil jen polovinu poloviny velitelského sboru RA, druhou poslal do koncentráků, odkud je po čase potichu povolal (vděčné až za hrob …) opět do služby. Četl jsem, že Němci a spol. po vpádu na území SSSR objevili neuvěřitelné množství (tisíce?) taktických bombardérů, které ovšem pro obranu nejsou k ničemu. Suvorov tvrdí, že byl vycvičen milion parašutistů, že Stalin nechal zničit nebo zrušit veškeré obranné systémy, aby mohl "přeladit" RA pro útok. 

Reklama

A jsme u toho: docela dobře se mohlo stát, že by celou Evropu (zpočátku jen s výjimkou Ostrovů) obsadili bolševici  už někdy kolem roku 1944 a pak by to začalo. Nemuseli by brát ohled vůbec na nic, zejména ne na to, že se někdo něco doví. Tak jako tehdy tam u nich, mohli by vyvražďovat celé národy hladomorem, vyhánět je za polární kruh – mohli by cokoli a nikdo by neměl šanci jim v tom zabránit. A my bychom nyní žili v otroctví, pokud vůbec … Neměli bychom za sebou "totalitu", ale bylo by tu ještě teď peklo na zemi.

Řekněte, nepřipadají vám teď takto všichni ti dobráci ve vysoké politice u nás mnohem sympatičtější (nebo koneckonců vcelku přijatelní) ??  Krize snesitelnější? Podvodníci méně odporní?