Reklama
 
Blog | Jiří Novotný

Subjektivně o strašlivém útlaku za CK Rakouska-Uherska

Tuhle, sedě v baru, jsem slyšel z TV, že pouhopouhých dvacet osum procent místních věří soudům. Hm. Bývalo hůř, jak dále uvidíme - a navíc: koneckonců všichni respondenti vykázali implicitní předpoklad, že v této zemi vůbec jakési soudy existují. Já osobně si tím tak úplně jist nejsem, ale mohu se pochopitelně i plést.

Víte avšak například, že K.H. Borovský stanul svého času před porotním soudem, protože si dělal legraci z nové Ústavy? Ano, ano. Psal o tom tehdy J.K. Tyl ve svých "Selských novinách". Tyl psal nejen o tom, jak to dopadlo (Borovský byl osvobozen), ale vysvětloval také, co to je, ty porotní soudy. Prostě, pokud to nevíte, v zemích, jako bylo Rakousko-Uhersko nebo jako jsou teď třeba USA, kde hrozilo (hrozí), že se soudce šábne s obžalovaným o lup a osvobodí jej, musejí (museli) mít takovéto porotní soudy. Toto je jistě u nás nemožné, už proto, že pro přijetí na práva musí jedinec vědět i takové detaily, jako například kdo s kým a proč se popral v pražské kavárně Slavia 12. dubna 1926. 

Další ale strašlivé věci o útlaku v žaláři národů se můžeme dočíst v knize bří Mrštíků "Rok na vsi". (Však také poté spáchal jeden z nich sebevraždu!):

C a K úřady nejenže nařídili radním ve vsi zabednit studnu (pod falešnou záminkou, že pokud hospodyňky nabírají vodu ze studny otevřené, máčejí tam i dna putýnek, která předtím stála ve chlévské mrvě), ale ještě měly i tu drzost nejlepším z nejlepších (tedy těm radním) napsat: "Studnu zabednit – hlavy odbednit!"

Reklama

A další příklad ze zmíněné knihy: C a K úřady nařídily dědiňanům postavit novou školu! Nejmoudřejší pamětníci přísahali na vše, co jim bylo svaté, že pokud pamatují, dosavadní jednotřídka vždy stačila, ba dokonce dala světu spoustu skvělých vzdělanců, ale nepomohlo to. Nemilosrdná, cynická byrokracie napsala něco takto: "Postavte si normální školu, nebo ji tam necháme postavit my a vy to budete muset zaplatit!"

O důkazech nespravedlnosti té doby v dílech Mistra Jaroslava Haška není jistě nutno psát, ale přece jen připomenu aféru zdánlivě legrační, která ovšem mohla skončit příšerně, možná i několikadenním podmíněným trestem pro Haškova přítele Pelanta. Byl (Pelant totiž) zatčen CK policií, protože smrděl! Šetřením pak bylo zjištěno, že v kapse kabátu zapomněl balíček olomouckých tvarůžků…

Takže až Vám přijde rozhodnutí soudu třeba o tom, že Vaše pozemky v rekreační oblasti Vám byly vyměněny za jiné téže kvality v nerekreační oblasti (louka jako louka, není-liž pravda?), nespekulujte, jestli podepsaný je samosoudce nebo loupežník. Proč by v tom měl nutně být rozdíl?