Reklama
 
Blog | Jiří Novotný

Jenom otázky

Co byste si mysleli o zemi, kde některé ženy pracují dvacet čtyři hodin v kuse za osum set korun českých? Že na Bangladéš je to pěkný příjem? Co byste si mysleli o lidech, kteří vám nabídnou čtyřicet tři korun padesát haléřů na hodinu s tím, že po dvou měsících, pokud se osvědčíte, se vám plat zvedne až na čtyřicet pět korun za hodinu? A co o lidech, kteří platí svým zaměstnancům minimální mzdu, ale "přifukují" pracovní dobu tak, že výsledek je drasticky pod tímto minimem?

Je u nás někde oblast, kde "dobrý podnikatel" znamená také, že takový podnikatel dobře platí své lidi? Měli by se zaměstnavatelé, kteří nejsou schopni platit normálně své zaměstnance, hanbit? – Nebo jsou to chlebodárci ve stylu "lepší, než nic"? Umožňuje minimální mzda v ČR lidem důstojný život? Co vůbec to je, důstojný život? Že člověk v noci nemrzne, nemá hlad a má na veřejnou dopravu, aby se dostal do práce? Že když člověk poplatí, co poplatit musí, nezbude mu vůbec nic? Proč to málokoho trápí? Protože si ti "šťastnější" myslí, že se jich to netýká? A netýká? Myslíte, že ve "vyspělých zemích" je to taky takové? A je to otázka ekonomické situace, nebo (i) jakési (ne)morálky? Tedy: jsou ti lidičkové prostě jenom mizerně placeni, protože tak vycházejí "počty", nebo tu jde o cynické, cílené okrádání bezmocných? A jde-li o okrádání bezmocných, proč se jich někdo nezastane? Jak asi může dopadnout země, kde se toto všechno děje? A není takové zdánlivě "úsporné" počínání jednou z příčin podivné chudoby, kdy za úplně stejnou práci jako "na západě" jsou  tu i "neminimální" mzdy někdy až několikanásobně nižší, než tam?

A spekulativní nakonec: souhlasili byste s tím, že vám bude plat zdvojnásoben za předpokladu, že vašemu doteď stejně placenému kolegovi bude zpětinásoben?

Reklama