Reklama
 
Blog | Jiří Novotný

Nový článek řetězu

Přeji všem krásný den. Něco mi, než se představím, prosím Vás vysvětlete. Jak se normální člověk dostane na blog Respektu jako autor? Já jsem uvízl půl hodiny na fotce, která je povinná a nesmí přesáhnout 150 kB. Měl jsem fotku dvěstě a něco, a abych ji mohl zredukovat, stáhl jsem Irfan, ten to sice umí oříznout, ale zase bez "plug-inů" nevyrobí formát *.jpg, a tak, když v nabízených irfaních pluginech nebyla potřebná knihovna, vzal jsem to přes printscreenový lapač  FastStone a nakonec se mi to jaksi povedlo. I když bych určitě nebyl schopen říci, jak přesně. A to počítačům trochu rozumím, protože jsem m.j. "ajťák". Má to být jakýsi vstupní test IQ?

Ano. Jsem hloupý. Jsem tak hloupý, že bych v této zemi nemohl dělat ani zákonodárce. Ale má to zde, na blogu, jistěže své výhody: nikdo mi nemusí vysvětlovat a připomínat, že a jaký jsem blbec. A pohled primitiva na věci, které rozčilují primitivy jako jsem já, bude, o tom nepochybuji, mít na mnohé přínosný, inspirativní vliv. Vystudoval jsem jakousi střední školu, ale jakou, to nemohu říci, protože jsme byl celý poslední ročník permanentně opilý. Pracoval jsem jako: dělník na páse, výrobce a opravář CNC strojů, vývojář čehosi elektrického kdesi, invalidní důchodce, zodpovědný  vedoucí malé vodní elektrárny, redaktor městského plátku, programátor pro  seznamovací agenturu, opravář počítačů a televizí a videí, číšník, bagrista v cihelně, kopáč-tunelář, ochranka hotelu Řepy v Praze, elektrikář v Londýně, řidič VZV v továrně na jablka v S. Irsku, bezdomovec v j. Irsku – a nejspíš jako ještě něco někde, na co si teď nevzpomínám. Nyní vyvíjím a vyrábím všechno elektrické a podobné pro jednu malou, úzce specializovanou firmu. Byl bych, vzhledem k nedbalé docházce a tak podobně, dávno vyhozen, nebýt mé nesmírné lenosti. Jsem líný i za obsluhu strojů, jejichž ovládání navrhuji, takže to pak vychází "zvenku" velice jednoduché a "zevnitř" laciné. Mým ideálem je, aby jakýkoli stroj měl pouze tlačítko START, a když udělá svou práci, aby se sám zastavil. Mám rád plzeňské a irské pivo a ženy.

A teď konečně k těm nelogickým věcem, má-li tedy blogování být o tom, co autora trápí:

Spolek Sisyfos, o kterém tu určitě ještě bude řeč, to vidí tak, že kdo neshledává vše logickým a vědecky vysvětlitelným, je hlupák. Viz ten Ajnštajnův citát na jejich webu. Nuže, pane Grygare a spol., vezměme si třeba tento úkaz: šest žen, které podstoupily shodný banální chirurgický zákrok ve stejné nemocnici ve stejný čas, onemocní nedlouho potom tak strašně, že se jim sesype celý život. Nemocnice nejprve připustí, že mohlo jít o závadu elektrokoagulátoru, ale pak otočí – a že nic. Přijede "komise ministersva zdravotnictví" a zkonstatuje, že nemocnice je nevinná. Nikdo se nad tím nějak zvlášť nepozastavil, a tu bych viděl za prvé právě jakési opomenutí vědců, alespoň těch, kteří jsou mocni kombinatoriky čili počtů pravděpodobnostních. Protože, je-li pravděpodobnost, že podstoupíte jednoduchý zákrok v nemocnici a putujete rovnou do invalidního důchodu rovna, řekněme, jedné ku milionu, pak, stane-li to ale, a toto by vědci měli vědět, ŠESTKRÁT těsně za sebou, je pravděpodobnost něčeho takového rovna jedné ku milionu na šestou.To je, milý pane Grygare a spol., asi stejně pravděpodobné, jakoby z nebe spadl kámen rozměrů přesně metr krát metr krát deset centimetrů s vyrytým desaterem v šesti světových jazycích… Za druhé je tu do očí bijící zvláštnost, kdy prostý občan očekává od komise ministerstva nikoli zjištění, kdo za to nemůže, ale, vida, vida!, konstatování, kdo za to může. Já vím, laskavý čtenáři, stalo se to už dávno, tak nač do toho vrtat. A, konečně, třeba už jsou ty oběti záhadných sil všechny mrtvé? A i kdyby ne, byla snad některá z nich milenkou nějakého hnusného, tlustého politika? Vyznamenala se snad některá z nich tím, že si nechala vyrobit obludná ňadra? Zfetovala se některá z nich někde na rautu a ztratila kalhotky i stud? Nikoli, ale přesto všechno je mi stále divné, proč tento, vcelku vzato životu nebezpečný jev, zůstal neprozkoumán a nevysvětlen. Co, milé Lysenkovy klasy ze spolku Sisyfos, jsou proti tomu proradní, podvodní, zákeřní a chamtiví rakouští proutkaři?

Reklama