Reklama
 
Blog | Jiří Novotný

O české státnosti a jejím manželovi

Jestliže česká státnost je lady, o jejíž cti a důležitosti a nezbytnosti nemůže být nejmenších pochyb, pak její manžel, český stát, se mi zdá osobou krajně podezřelou. Také veleduchové národa často zálibně shlížejí na českou státnost (viz např. "Den české státnosti" ...) - a český stát dosti opomíjejí. Mrkněme trochu na něj ...

Jaká například je, obecně vzato, smlouva mezi občanem a státem? Zdali taková, že pokud občan bude poslouchat stát, pak jej stát nebude okrádat, věznit, ponižovat, vyhánět do ciziny (a na hranici střílet…), věšet – a co všechno ještě dosti nedávno tento stát svým občanům dělal? Nebo, vezmeme-li druhý extrém, je to mezi občanem a státem takové, že stát je tu proto a jedině proto, aby bděl nad klidným spánkem řádného občana, aby občanu sloužil, aby jej chránil před lotry tuzemskými i přeshraničními?

A jaký, konkrétně, byl a je ve skutečnosti tento náš český stát? Mezi námi, asi nebudu objektivní, protože mne napadlo, že přesná, stručná a přitom zcela vyčerpávající odpověď je rovna jednomu krátkému anglickému slovu, v Čechách hojně užívanému. Na druhou stranu opravdu doufám, že tomu tak není, a, pakliže tomu tak je, že tomu tak někdy nebude.

Protože podíváme-li se na chování českého státu po jeho (znovu) objevení se v roce 1918, můžeme nalézt jakési úchylky, které by nás (konečně) měly vést k zamyšlení.  Přiznám se, že už jsem zapomněl, kdy přesně byla tzv. bohumínská stávka, ale velice dobře vím,  o co šlo. Totiž: naši sousedé Poláci si tehdy ve Francii zaplatili moderní zbraně, aby to mohli naklepat ruským bolševikům. Zdali to byl reálný předpoklad nebo ne je takto lhostejno, ale asi ano, protože:

Reklama

Náš proletariát v Bohumíně odmítl zbraně přeložit s tím, že nebude podporovat vraždění bratrů proletářů v Rusku. Čímž byla akce efektivně zablokována. Tehdejší hlava našeho státu celou záležitost komentovala doslova takto: "Mohou být rádi, že jsme na ně sami nenapadli!" Přeložím to po panu profesorovi filozofie: "Poláci si nemají co stěžovat a jistě naše vzájemné vztahy upevní a vylepší fakt, že jsme jim, když stáli tváří v tvář exportovanému ruskému imperialismu, nevyhlásili (také) válku!" Po nedávném otevření archivů bylo zjištěno, že celou slavnou spontánní bohumínskou stávku organizovala ruská tajná služba. Neříkám, že to celé nějak vážně ohrozilo řádné občany tohoto státu – koneckonců, ruští bolševici zase nejsou (nebyli) až tak špatní, a pokud jde o Poláky? Proč se s nimi kamarádit, když tu jsou Francouzové a Američané a jiní, kteří nás obzvláště milují, protože jsme dali světu režiséra Formana a iluzionistu Edwarda B.? Nikoli, nikoli, o Poláky nejde. Ale jak mohlo českému státu uniknout, že tu TAKTO operuje cizí tajná služba? Nepsal bych vůbec, kdybych neměl vážné podezření, že český stát byl tehdy dementní. Protože o něco později byla založena takzvaná Komunistická strana Československa (1921) a to za peníze, které poslali Rusové. Tato politická strana měla (a, ehm, stále má…) jediný, roztomilý úkol: nedělat nic, co by zarmoutilo Moskvu. Jak, řekněte nebo napište mi někdo, bylo sakra možné, že tu vznikla politická strana, která byla na začátku plně financovaná z bolševického Ruska??? To se těch dacanů nikdo neptal, odkud jim přitekly peníze do stranické kasy??