Reklama
 
Blog | Jiří Novotný

Sociální demokracie v Mistrových dílech

Skromnost velitele sociálních demokratů dneška, o které jsem četl v bulvárním plátku, mi připomněla některá bádání, která kdysi činil Mistr Jaroslav Hašek. Dotazem pana Paroubka, zdali máme na takový ohoz, v jakém chodí on, by byl Mistr bezesporu okouzlen.

Lze říci, že Jaroslav Hašek se o sociální demokraty velmi zajímal. Obdivně psal o lídrech, kteří pochodují v čele demonstrantů a křičí s nimi: "Dejte nám chleba!", přičemž se jim pohupují tučná břicha nad tučnými zlatými řetězy kapesních hodinek. Mistr rovněž konstatoval, že po takové demonstraci proti bídě a hladu lídři socdem odcházejí do restaurace na oběd, který by nasytil proletářskou rodinu na týden.

Také existuje záznam, kdy Mistr popisuje poměry v kolektivu sociálně demokratických poslanců: jeden druhému se vyhýbal. Není-li, psal Mistr, možné, aby se poslancové sobě vyhli, je to pak jako v té písni o poctivé panně: "A když se vyhnout nemůže, začervená se jak růže." Mistr tvrdí, že někdy při setkání dvou soc. dem. poslanců jeden zčervená a druhý zbledne, což, dodává Mistr, jsou ovšem opět barvy sociálně demokratické.

Dále stojí za pozornost určitá paralela s dneškem, kdy Mistr, při politické misi do Vídně, předstíral se svými kumpány ze Strany mírného pokroku příslušnost k sociální demokracii, čímž si zajistil luxusní cestu vlakem se stravou i pitím, a to zdarma.

Reklama

Stejně ale si myslím, že kdyby Mistr slyšel to, co před pár lety jeden řekl novopečený ministr ČSSD reportérům ("Já se s váma nebudu bavit. Já jsem ministr!!"), oněměl by úžasem…